Petr Šilar |

„Chceme trenérům otevřít oči,“ uvedl Slavomír Lener na setkání v Litomyšli

Litomyšlský hokejový klub uspořádal seminář k rozvoji mládežnického hokeje. Jeho vedení se ujal Slavomír Lener, manažer svazového sportovního oddělení.

Jak udržet děti u sportu a co pro to mohou udělat trenéři? Mají hokejisté pouze bruslit? Tak i na tyto otázky odpovídal v průběhu semináře, jehož teoretická část se odehrála v sále litomyšlského kina a praktická na letním stadionu na Černé hoře a samozřejmě také na „zimáku“, kde se uskutečnila tréninková jednotka. Společně se Slavomírem Lenerem se na akci podíleli jeho kolegové Jiří Šejba, Lukáš Jankovič, Oldřich Kališ a za HC Litomyšl šéftrenér mládeže Stanislav Mečiar.„Byl jsem potěšen, že si pro takový prestižní seminář vybrali Slavomír Lener a jeho kolegové Litomyšl. Jsem také rád,  že se  hokejový klub  věnuje takto rozvoji mládežnického sportu,“  sdělil k semináři starosta Litomyšle Radomil Kašpar

 

HOKEJ MUSÍ BÝT ZÁBAVOU

 

Všestrannost je základ. Hráče musí hokej bavit. Děti musí získat základní sportovní návyky a radost ze sportu. I takto pro mnohé jednoduché rady zazněly. Lener také připomněl, že každý musí odtrénovat tisíce hodin, aby byl tzv. hotovým hráčem. „Ostatně to samé platí rovněž o hudebnících, tanečnících či jakémkoli oboru lidské činnosti,“ zdůrazňuje paralelu. Účastníci semináře, kteří přijeli i z okolních hokejových oddílů, zhlédli i instruktážní videa a také návody, jaké hry a cvičení praktikovat ke zvýšení pohybu na ledě. Představena byla také aplikace, která dokáže pomoci s tréninkem díky videokursům, k dispozici současně byly nejrůznější metodické materiály pro všechny věkové kategorie.

 

„Usilujeme o to, aby měl hráč tisíc kontaktů s pukem, ale spíše potřebujeme, aby měl za sebou tisíc rozhodnutí. V podvědomí se to u dítěte zapíše mnohem více a snáze se tak něco naučí,“ vyjádřil se jeden z trenérů Oldřich Kališ.

 

ROZVÍJET KREATIVITU

 

Není snad rozporuplnějších a různými pohledy se vyznačujících diskusí v tuzemském sportu než nad výchovou mládeže v prostředí českého hokeje. SLAVOMÍR LENER je jednou z person, která nese za tuto oblast zodpovědnost, a vyslechnout si jeho názory a představy rozhodně stálo za to.

 

Co bylo nejzásadnějším sdělením z tohoto setkání v Litomyšli?

 

Já a moji kolegové jsme používali i materiály ze zahraničí. Všichni jedeme na stejné vlně. Zlatou nití, která všechno protíná, je nutnost, aby tréninky byly vedeny zábavnou formu, a  to zejména u těch nejmenších. Abychom je tzv. nepřekoučovali, abychom je usměrňovali a  nechali hrát, nechali tvořit a mít radost. K tomu má směřovat nejen práce na ledě, ale i mimo něj. Nechat děti se spontánně projevit, vést rodiček tomu, aby vedli svoje potomky k dalším aktivitám, ať je to fotbal, basket, v létě plavání, v zimě lyže. Úzká specializace v raném věku dětí příliš akceleruje, fyzicky je to ničí a psychicky se spálí děti i rodiče. Chceme trenérům otevřít oči, aby tuto filosofii měli v sobě, šířili ji ve svém klubu, směrem ke svým kolegům i k rodičům.

 

Jaká je podle vás současná největší bolest českého hokeje?

 

Stoprocentně je to ztráta kreativity. Tu pociťujeme nejpalčivěji. Děti se dnes nejsou schopny samostatně rozhodovat, což je dáno neustálým drilem, který tu byl po léta zakořeněn. Ježdění kolem branek, pokyny hráčům: jeď tam, nejezdi tam, hraj s tím, nehraj, smíš, nesmíš. Naopak je třeba dostat do tréninku co nejvíce hry. Minimálně padesát procent, a to jak na ledě, tak i mimo led. Aby se hráči rozhodovali co nejvíce sami, do her jim nezasahovat, nechat je hrát, nechat je dělat chyby a vést je k tomu, aby se z nich uměli poučit. Tohle nás ctilo a zdobilo v generaci Reichelů, Jágrů, Ručinských a dalších. Právě oni byli těmi hráči, kteří na ledě uměli individuálně rozhodovat a najít správná řešení.

 

Jak brzy je dobré začínat s hokejem, aby byl dostatek času osvojit si potřebné dovednosti včetně nezbytného bruslení?

 

Hokej je samozřejmě bruslením specifický. Pokud chcete hrát hokej, tak je třeba začít nejpozději do věku devíti let. Jestliže se nenaučíte dobře bruslit, tak to jen horko těžko doženete a ztrácíte za svými spoluhráči. Bavíme-li se o tom, aby si děti hrály, tak s tím souvisí jedna věc – bruslit, bruslit a bruslit. Musí se naučit dobře bruslit. S technikou bruslení jde ruku v ruce technika vedení kotouče, střelby a dalších dovedností. Avšak bruslení, to je nezbytná záležitost a musí být v každém tréninku.

 

Utkání

Muži | E0278

HC Litomyšl

4:3
(3:0 0:2 1:1)

Nové Město nad Metují

Muži | E0282

Nové Město nad Metují

3:2 sn
(1:1 1:1 0:0)

HC Litomyšl

Dorost | E3480

HC Litomyšl

4:7
(2:0, 2:3, 3:1)

HC Skuteč

Dorost | 2. kolo

HC Litomyšl

TJ Lanškroun

Starší žáci | 7. kolo

HC Litomyšl

HC Polička

Starší žáci | 12. kolo

HC Chrudim

HC Litomyšl

Mladší žáci | 5. kolo

HC Litomyšl

HC Chrudim

Mladší žáci | 6. kolo

HC Hlinsko

HC Litomyšl

Aktuální články

SEZÓNA 2023/24 OFICIÁLNĚ SKONČILA

Gratulujeme HC Kohouti Česká Třebová k celkovému vítězství. Děkujeme také všem našim soupeřům za napínavou sezónu.

BÉČKO OPĚT MISTREM!

B-tým po roce opět nejlepším týmem meziokresního přeboru.

Pozvánka na hokejový ples HC Litomyšl

MUSIC CLUB KOTELNA | 23. BŘEZNA 2024 | ZAČÁTEK 19:00